Blå lys briller

Er blå lys virkelig så skadeligt?

Hvorfor skulle lys i en bestemt farve have så stor indvirkning på vores helbred og velbefindende? Er briller som filtrer blåt lys fra ikke bare endnu en smart måde at lokke penge fra godtroende mennesker på? Læs med og få syn for sagen.

Lyset spiller en vigtig rolle for alt liv på jorden. Ja, faktisk ville vores planet slet ikke være beboelig for hverken mennesker eller dyr, hvis det ikke var for fotosyntesen og det varme lys fra den nærmeste stjerne Solen.

Lyset har også en anden vigtig rolle for vores eksistens. Det styrer nemlig vores døgnrytme. Her spiller netop det blå lys, som de såkaldte ”blå lys briller” bortfiltrerer, en meget vigtig rolle for, at vi får sovet om natten, og er friske og vågne om dagen.

Hvorfor spiller blåt lys så stor en rolle for os?

Her nulstiller de ekstra store mængder blåt lys i morgenlyset vores døgnrytme hver morgen. På den måde bliver vi ved med at være vågne om dagen og sove om natten. Årsagen til nulstillingen skyldes, at vores biologiske døgnrytme er en lille smule længere end det fysiske døgn. Derfor er der behov for den nulstilling hver morgen, så vi ikke får lavet om på nat og dag.

I løbet af dagen bruger hjernen mængden af blåt lys i dagslyset til at undertrykke produktionen af det særlige hormon, melatonin, der gør os søvnige om aftenen. På den måde får vi nemmere ved at holde os friske og oppe på dupperne hele dagen igennem.

Først om aftenen, når solen er gået ned, og mængden af blåt lys er reduceret til et minimum, begynder hjernen at producere melatonin. Derved bliver du søvnig, og kroppen begynder at forberede sig på at gå i seng ved f.eks. at skrue ned for fordøjelsessystemet.

Derfor giver blåt lys fra skærme og LED-pærer problemer

MEN!

Det samme blå lys får vi en masse af fra kunstige lyskilder som LED-pærer og alle de skærme, som vi omgiver os med i hverdagen.

Det betyder, at vi dels nulstiller vores døgnrytme flere gange i løbet af dagen, og dels bliver ved med at undertrykke produktionen af melatonin. Det betyder, at vi ikke bliver søvnige.

Det giver søvnproblemer. Fra undersøgelser af skifteholdsarbejdere, ved vi også, at det medfører problemer med koncentration og reaktionsevne den næste dag, samt risiko for at udvikle diabetes, overvægt og visse kræftformer.

Samtidig virker det blå lys mere trættende på øjnene. Det giver irriterede og trætte øjne, ømme muskler omkring øjnene og øger risikoen for at få betændelsestilstande i øjet. Samtidig er det med til at fremme aldersrelaterede sygdomme i øjnene som f.eks. grå stær.

Det er her, blå lys briller kan hjælpe dig

Hvis du vil beskytte dine øjne mod følgerne af meget skærmarbejde, slippe af med søvnproblemer og blive mere koncentreret og fokuseret i hverdagen. Så hjælper det rent faktisk at anskaffe sig et par skærmbriller, der frafiltrerer en stor mængde af det kunstige blå lys, som vi omgiver os med i hverdagen.

Ja, i vores tilfælde filtrerer de briller, vi sælger, ikke lyset fra. De reflekterer det. Derfor giver vores briller ikke den samme kraftige misfarvning, som du kan opleve med andre former for blå lys-briller, samt hvis du slår Nattelys-funktionen til på din computer.

Samtidig er brillerne lavet af det ekstremt holdbare og lette materiale TR90. Det betyder, at du slet ikke kan mærke, at du har brillerne på.

Endelig har vi kræset for designet, så du hverken kommer til at ligne en computernørd, en hippie eller på nogen anden måde skiller dig uheldigt ud, når du har brillerne på.

Du finder brillerne lige hér

 


Kilder

Tilbage til blog