Teknologien i briller fra ANCR Copenhagen

Hvordan kan blåt lys have indvirkning på vores døgnrytme og hvordan fjerner vores briller egentlig skadeligt blåt lys fra skærme og omgivelser? Det får du svar på i denne artikel, hvor du også kan læse mere om nogle af de andre fordele, som vores briller giver dig i hverdagen.

Den tekniske forklaring bag vores briller

Det kan måske lyde som det rene hokuspokus, at blåt lys skulle have nogen som helst indvirkning på vores døgnrytme. Eller, at et par briller skulle kunne reducere det skadelige blå lys med op til 40 %. Men faktisk er der en meget naturlig forklaring på begge dele.

Hvad er problemet med blåt lys
Alle de biologiske processer, der forløber i et rytmisk mønster hen over døgnet, styres af et center i hjernen, der går under betegnelsen den suprachiasmatiske kerne – eller blot SCN. Centeret består af en samling nervecellelegemer i den anteriore del af hypotalamus lige over synsbanekrydsningen. Herfra styrer det molekylære ur i SCN-cellerne en række såkaldte klokkegener, der kontrollerer f.eks. søvn-vågenrytmen, kropstemperaturen og dit behov for fødeindtag.

Den biologiske døgnrytme er dog lidt længere end den astronomiske. Derfor har SCN brug for en daglig ”nulstilling”. Det foregår primært via de blå bølgelængder omkring 400-480 nm, som der især er mange af i morgenlyset.

I løbet af dagen styrer mængden af de samme blå bølgelængder i dagslyset også hjernens evne til at undertrykke melatonin-produktionen. Melatonin er et hormon, der gør os søvnige, og får kroppen til at forberede sig på at skulle gå til ro.

Men fordi vi omgiver os så mange kunstige kilder til blåt lys, kan både nulstillingen af SCN og melatonin-produktionen blive forstyrret. Det gør det sværere for os at sove – med de helbredsmæssige gener det medfører – og er desuden skadeligt for øjnene.

Se hvordan brillerne blokerer det blå lys fra?

Ved at tage et par særlige briller på, der kan frafiltrere de kritiske blå bølgelængder i lyset fra f.eks. LED-lyskilder, tv-, mobil- og computerskærme, kan du undgå eller effektivt reducere de sundhedsskadelige risici ved for meget blåt lys.

Brillerne anvender nogle specielle glas, der er blevet belagt med et særligt filter, som reflekterer de kritiske blå bølgelængder i lyset i området omkring 420-480 nm. Derved når de aldrig ind i øjnenes receptorer, der videresender informationer om farvesammensætningen i lyset til hjernes suprachiasmatiske kerne.

Hvis du gene vil endnu dybere i emnet, så tjek vores artikel med titlen: Virker blue light briller?

Du oplever nærmest ingen misfarvning

Filteret giver glassene i brillerne et svagt gulligt skær. Det bemærker du dog ikke, når du har haft dem på et lille øjeblik. Så i modsætning til f.eks. de særlige ”happiness”-solbriller, der har kraftigt gul-orange linser, kommer du ikke til at opleve nogen nævneværdig form for misfarvning af de ting, du ser på.

Tilsvarende oplever du hellere ikke den samme kraftige farveændring på din computerskærm, som du gør, når du har slået Nattelys-funktionen til på din computer, mobil eller tablet.

I stedet får du et lys, der virker mere roligt, mere behageligt at se på og som ikke trætter øjnene på samme måde, som du normalt oplever det, når du har siddet længe bag skærmen.

Yder også effektiv beskyttelse mod solens UV-stråling

En positiv og praktisk “bieffekt” ved filteret i brillerne er, at de også yder en effektiv beskyttelse mod solens skadelige UV-stråling, uden at det reducerer eller misfarver sollyset på samme måde som et par traditionelle solbriller gør det.

Derved kan du få lige så effektiv beskyttelse med UV-strålingen om efteråret, vinteren og foråret, hvor det ikke altid er formålstjenesteligt at bære almindelige solbriller.

Derfor er vores briller både CE- og UV400-mærkede.

Så lette, at du ikke mærker, du har dem på

Brillerne er produceret i det særlige materiale TR90. Det er så let, at du helt glemmer, du har brillerne på efter et lille stykke tid. Samtidig er det meget smidigt – og materialet husker formen, så du ikke skal rette på brillerne, hver gang du tager dem på.

Selve glassene er produceret af polykarbonat, der ligesom TR90 er bøjeligt. Samtidig kan det ikke splintre, hvis du skulle tabe dem, eller bliver ramt af noget, mens du har brillerne på.

Derudover er glassene antirefleks-behandlede, så de effektivt reducerer glans og refleksion, ligesom de er antistatiske, så brillen ikke samler støv eller giver ubehag at have på.

Sidst, men ikke mindst, er de behandlet med nogle særlige overfladebehandlinger, der gør dem modstandsdygtige over for både ridser, samt afvisende overfor vand, fedt og olie.

Kort sagt får du en brille, der hverken generer, misfarver eller kan mærkes i hverdagen – og effektiv beskyttelse mod de blå farvenuancer i lyset, der er med til at ødelægge din døgnrytme og skade dine øjne.